Projectes Socials


RECICLEM

Els nens i nenes de primer un dia van preguntar-se perquè el paper de plata és tan dolent, després que un company portés l'entrepà embolicat i el mestre li digués que era millor portar una carmanyola.
Arribats a aquest punt vam decidir que treballaríem el tema del reciclatge amb els alumnes.

Primer de tot vam fer una pluja d'idees de totes aquelles coses que coneixien del món del reciclatge. Va ser tota una sorpresa veure la quantitat de coneixements que ja tenien. Posem un seguit d'exemples:


- Reciclar és molt important.
- El planeta està malalt.
- El menjar va al color marró.
- El vidre va al color verd i els taps al color blau.
- Tirem molts plàstics al mar que són dolents per als peixos.
 

- Utilitzem escombraries per fer objectes.

Després vam fer una llista de tot el que volien saber/aprendre:

- Perquè el món està malalt?
- On tirem els papers amb mocs.
- Podríem reciclar a la classe?
- Quines coses podem fer amb material reciclat.
- Les persones contaminem molt?


Un cop vam tenir una primera presa de contacte amb el reciclatge, vam decidir anar a veure com contaminem les persones. Per fer-ho vam anar a revisar els nostres patis a veure què trobàvem per terra. Va ser molt gran la sorpresa que es van endur els menuts en veure la quantitat d'escombraries que vam trobar a terra. Els mestres vam recollir algunes mostres.

Després vam reflexionar una mica com millorar tot això. Va ser molt interessant algunes conclusions, com per exemple, no només els nens som bruts, perquè quan vaig cap a casa veig molts papers i coses per terra. Tot seguit vam voler posar-nos mans a l'obra i vam fer el visionament de la cançó del Pot Petit de les 3-R.

-Reciclar.
-Reduir.
-Reutilitzar.


D'aquesta manera vam decidir que una bonica tasca ara que arribaven dies de festa, era reutilitzar materials per fer joguines reutilitzades amb les famílies. Quina sorpresa quan va arribar el dimecres i els nens i nenes van portar totes aquelles joguines precioses. 


El següent pas a petició dels alumnes va ser construir unes capses d'escombraries per començar a reciclar a l'escola. Però abans vam parlar de tots els contenidors i que va a cada un d'ells. Aquesta part vam veure que la tenien ben assolida, atès que van fer grans llistats per cada color.

Vam buscar tres capses grans i vam decidir entre tots que faríem les escombraries de color:
- Blau: perquè utilitzem papers per fer les feines.
- Groc: perquè portem molts plàstics amb els esmorzars.
- Marró: per tots els trossos de fruita.

Així que... capses preparades, només necessitàvem una mà de pintura i una llista recordatòria de totes les coses que podíem llençar a cada cubell. El resultat ha estat preciós i els menuts estan molt orgullosos.

Per finalitzar i acabar d'entendre perquè reciclar, reduir i reutilitzar ajuda molt al Planeta Terra vam portar-los unes imatges de muntanyes de contaminació i escombraries, illes de plàstic i canvis que ha patit el planeta en els últims anys.

Les conclusions que hem estret són, que cal cuidar el planeta i per fer-ho només cal fer petites coses. Com per exemple;

- Reciclar a casa i a l'escola.
- Tancar les llums que no utilitzem.
- Gaudir de la natura i cuidar-la.
- No portar embolcalls de paper de plata o paper film.
- No malgastar paper, atès que no tenim arbres infinits.

 

Imatges joguines reutilitzades:
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada